top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαDanai Kafasi

Ημέρα της Γυναίκας

Καλημέρα! Σήμερα είναι μία ξεχωριστή μέρα... Η ημέρα της Γυναίκας! Το Γ στην Γυναίκα δεν είναι τυχαίο που είναι κεφαλαίο.. Σήμερα για να μην τα πολυλογώ, θα αναλύσουμε και θα μιλήσουμε, θα συζητήσουμε λίγο-πολύ για πως φτάσαμε μέχρι εδώ, τι κατέκτησε η Γυναίκα και τι κατακτάει.



 

Η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως μέρα της γυναίκας σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από τις εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες διαδήλωναν ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ήταν μία από τις πρώτες κινήσεις διεκδίκησης δικαιωμάτων από γυναίκες.


 
Ιστορική Αναδρομή

Όταν πρωτοθεσμήθηκε η ημέρα αυτή, γυναίκες από διάφορα κράτη απαίτησαν να έχουν δικαίωμα ψήφου. Οι πρώτες γυναίκες που κατάφεραν να το αποκτήσουν επίσημα ήταν αυτές της Βρετανικής Αποικίας της Νέας Ζηλανδίας, το 1893.




Παρ’ όλα αυτά, χρειάστηκε περίπου ένας αιώνας για να αποκτήσουν το δικαίωμα αυτό οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία, καθώς το 2011 τους δόθηκαν δημόσια αξιώματα και ίσα εργασιακά διακαιώματα με τους άντρες. Παρακάτω βλέπουμε ένα χρονολογικό χάρτη με την απόκτηση ψήφου των γυναικών στον πλανήτη:


 

Ο εορτασμός διεθνοποιήθηκε τον επόμενο χρόνο, κατά την διάρκεια δευτέρου συνεδρίου του γυναικείου τμήματος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που έγινε στην Κοπεγχάγη (26-27 Αυγούστου 1910). Οι 100 σύνεδροι από 17 χώρες υιοθέτησαν την πρόταση τριών γερμανίδων (Λουίζ Τσιτς, Κλάρα Τσέτκιν και Κέτε Ντούνκερ) να γιορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ως ένα βήμα για την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων.


Στις 19 Μαρτίου 1911 γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στην Αυστρία, την Γερμανία, την Ελβετία και την Δανία. Κοινός σκοπός και στις τέσσερις χώρες ήταν το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες και η ανάδειξη των γυναικών σε δημόσια αξιώματα.


Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία (1917), η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία. Αργία μόνο για τις γυναίκες καθιερώθηκε στην Κίνα μετά την επικράτηση των κομμουνιστών. Γρήγορα, όμως, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό και διεκδικητικό της υπόβαθρο και εορτάζεται ως έκφραση συμπάθειας και αγάπης των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων.

Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του '60 αναζωογόνησε τη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.


Ο αιώνας που πέρασε υπήρξε ένας αιώνας καθοριστικός. Διανύοντας μακρύ και αναμφίβολα δύσκολο δρόμο οι γυναίκες βρέθηκαν στο προσκήνιο. Ανέλαβαν δραστηριότητες και ευθύνες.

Οι γυναικείες αντιστρατεύονται τη λογική της κυριαρχίας του ισχυρότερου, τη μισαλλοδοξία και τη βία. Οι γυναίκες έχουν νέες, φρέσκιες ιδέες, κομίζουν νέες πρωτοβουλίες.


 

Σήμερα

Σήμερα, όταν μόνο το 1/5 των κοινοβουλευτικών εδρών καταλαμβάνονται από γυναίκες και υπάρχουν μόνο 19 αρχηγοί κρατών γένους θηλυκού (από τις περίπου 196 υποψηφιότητες), γίνεται αντιληπτό πως μπορούν να αλλάξουν ακόμη πολλά πράγματα.

Ο αριθμός των γυναικών-μέλη του υπουργικού συμβουλίου έχει τριπλασιαστεί μεταξύ του 1994 και του 2014, αλλά παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με το ανδρικό φύλο. Σύμφωνα με έρευνα, σε περίπου 118 χρόνια θα λυθεί εντελώς το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των γυναικών, ενώ σήμερα από τους 500 πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου, μόνο οι 55 είναι γυναίκες. Πιο κάτω, βλέπουμε φωτογραφίες με τους πληθυσμούς αντρών και γυναικών (μοβ γυναίκες- μπλε άντρες):





 

Δράσεις και ενημερώσεις

Στα πλαίσια της εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, δημιούργησε ένα βίντεο με τα βασικά δικαιώματα των γυναικών. Το βίντεο περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών ως προς τα εξής:

• Την προστασία της από περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.

• Τις ίσες ευκαιρίες και ίση μεταχείριση στη δουλειά

• Την ενεργή συμμετοχή τους στην πολιτική δράση.

• Την εξισορρόπηση επαγγελματικής με την οικογενειακή/προσωπική ζωή.


 
Αφίσες και ενημερωτικό υλικό

Οι αφίσες αυτές ήταν μέρος ενημερωτικών εκστρατειών περασμένων ετών και δεκαετιών.


«Αν και από τότε έχουν γίνει σημαντικά βήματα υπέρ της ισότητας των φύλων, δεν έχουν ξεπεραστεί τα ζητήματα που θίγουν. Ενώνουμε σήμερα όλες και όλοι, γυναίκες και άνδρες, τις δυνάμεις μας για να αφήσουμε πίσω μας τις διακρίσεις, μια για πάντα. Ενημερωνόμαστε, δρούμε, σπάμε τα στερεότυπα», αναφέρει η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων σε ανακοίνωσή της.


 

Τώρα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφιερώνει τη φετινή Ημέρα της Γυναίκας στον παγκόσμιο αγώνα των γυναικών κατά της κρίσης του COVID-19. Οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς αποτελούν την πλειονότητα των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.


10 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page